Субота, 04.05.2024, 13:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Верхньоворітський ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Софії Малильо

Матеріали до уроків

Головна » 2013 » Жовтень » 29 » План-конспект уроку "Органи кровообігу. Будова серця"
15:50
План-конспект уроку "Органи кровообігу. Будова серця"

Тема: Органи кровообігу. Будова серця.

Мета: спираючись на знання учнів, розкрити значення кровообігу у життєдіяльності організму людини, розглянути особливості будови серця та його зв’язок з виконуваними функціями, будову кровоносних судин. Показати, що система кровообігу пройшла складний еволюційний розвиток. Пояснити будову серця, вказати на наявність двох передсердь і двох шлуночків, звернути увагу на розбіжність правої і лівої половини серця та повний розділ потоків венозної і артеріальної крові, а також на наявність системи клапанів, що забезпечують єдиноспрямований потік крові.

Розвивати уміння учнів самостійно працювати з підручником, мультимедійною дошкою, порівнювати, робити висновки.

Сприяти формуванню в учнів наукового світогляду.

Обладнання та матеріали: проектор, ноутбук, мультимедійна дошка, муляж серця людини, таблиця «Кровоносна система»

Базові поняття та терміни: кровообіг,серце, ендокард, міокард, епікард, перикард, клапани, передсердя і шлуночки.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний етап.

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

«Асоціативний кущ»

Які асоціації у вас виникають зі словом «серце».

(болить, кохання, червоне, б’ється тощо)

А) значення кровообігу

Які ви знаєте органи кровообігу?

Які функції крові? (транспортна, регуляторна, захисна)

За якої умови кров може виконувати свої функції? (завдяки постійному руху крові по кровоносних судинах)

Як здійснюється рух крові? (рух крові забезпечується ритмічним скороченням серця, що працює як насос)

Що називається кровообігом? (рух крові по судинах)

Б) Еволюція кровоносної системи і серця хребетних

У чому полягає ускладнення будови кровоносної системи ссавців порівняно порівняно з будовою кровоносної системи риб, жаби, плазунів? (будова серця ускладнюється від риб, у яких серце двокамерне, трикамерне у жаб і в плазунів до чотирикамерного у птахів і ссавців)

Уточнюючи й підсумовуючи відповідь учнів, учитель підкреслює, що в людини, так само, як і ссавців, є два кола кровообігу – велике і мале; будова серця така, як і у ссавців.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Оголошення теми уроку.

Розповідь вчителя.

1.Значення кровообігу

Кров постійно рухається по системі кровообігу. І якщо хоч на хвилину зупинити рух крові, це стане смертельним для людини. Кров постійно перекачується по системі кровообігу як людини, так і тварин. А чи знаєте ви, що виконує роль «помпи», що перекачує кров по системі кровообігу. Звичайно ж, це серце.

Якщо за удар у середньому воно витискує 60 см крові, то під час фізичної роботи – 200 см, може працювати у шість-вісім разів сильніше, ніж у спокої, і за 1 годину переганяє до 35 л крові. За 8,5 годин лижного пробігу на 100 км серце спортсмена перекачує 35 т крові – цілу залізничну цистерну.

2. Будова серця.

Серце людини знаходиться в лівій частині грудної порожнини. Серце є порожнистим м'язовим органом. Верхівка його спрямована вниз і ліворуч . Стінки серця утворені трьома, оболонками: внутрішньою сполучнотканинною (ендокардом), середньою м'язовою (міокардом) і зовнішньою сполучнотканинною (епікардом). Зовні серце оточене еластичною навколосерцевою сумкою -перикардом, що оберігає його від перерозтягування при наповненні кров'ю. Між навколосерцевою сумкою й серцем міститься рідина, що зволожує серце та зменшує його тертя під час скорочень. Між навколосерцевою сумкою й серцем міститься рідина, що зволожує серце та зменшує його тертя під час скорочень.

Маса серця людини коливається в межах 250-360 грамів. Серце людини чотирикамерне: складається з двох передсердь (верхня частина серця) і двох шлуночків (нижня частина серця). Ліва та права його частини розділені суцільною перегородкою. Між передсердями й шлуночками є отвори, закриті сполучнотканинними клапанами, що за допомогою ниток прикріплюються до внутрішньої оболонки серця. При скороченні передсердь клапани відкриваються й пропускають кров до шлуночків.

3. Властивості серцевого м’язу.

Збудливість

Провідність

Скоротливість

Автоматизм

 

Перед вивченням питання про властивості серцевого м’язу, розповідаю про лікаря, засновника наукової анатомії Везалія: "Одного року Везалій в присутності глядачів зробив розтин трупа людини, щоб з’ясувати причину смерті. Який же був жах всіх присутніх і самого Везалія, коли всі побачили слабко працююче серце! За це лікарю був винесений вирок до страти”. Як же пояснити цей факт? Невже Везалій не зміг відрізнити: жива чи мертва людина? Далі дається поняття про автоматію серця.

Досліди О.Кулябко.

1902 р. російський фізіолог О.Кулябко оживив серце дитини, яка вмерла від запалення легень. Цікаво те, що серце було вийняте із грудної клітки через 20 год після смерті дитини.

Повідомивши цей історичний факт, учитель пропонує учням проблемне питання:

— Як пояснити те, що серце, навіть поза організмом, продовжує працювати?

Річ у тому, що деякі нервово-м'язові утворення, у яких виникає збудження, що обумовлює роботу серця, містяться в самому серці. Перше скорочення серця починається в правому передсерді, куди впадають вени. Ця ділянка перестає скорочуватися останньою. Збудження, яке виникло в цій ділянці, передається на інші відділи серця й зумовлює ритм його роботи. І якщо можливо змусити серце працювати поза організмом, це насамперед пов'язано з діяльністю тих ділянок серця, де є скупчення особливих нервово-м'язових утворень.

4. Кровопостачання серця.

Серце потребує багато кисню; лише мозок потребує більше. Кров, що проходить через камери серця, не досягає м’язових клітин, тому серцеві м’язи мають окрему мережу кровоносних судин — коронарну систему. Коронарні артерії відходять від аорти і, розгалужуючись до капілярів, забезпечують живлення серця. Коронарні вени відтікають від коронарного синуса — великої вени на задній поверхні серця. Деякі дрібні коронарні вени впадають безпосередньо у праве передсердя.

V. Узагальнення та систематизація хзнань

Виберіть правильну відповідь (одну або кілька)

1. Укажіть м'язову оболонку серця:

 а) ендокард;

 б) міокард;

 в) епікард;

 г) перикард.

2. Позначте складові серця:

 а) одне передсердя і один шлуночок;

 б) два передсердя, два шлуночки;

 в) два передсердя і один шлуночок.

 3. Виберіть клапани, які розташовані між передсердями і шлуночками:

 а) півмісяцеві;

 б) двостулковий;

 в) тристулковий.

4. Вкажіть кровоносні судини, які постачають серце киснем і поживними речовинами:

 а) аорта;

 б) легеневі артерії;

 в) коронарні артерії;

 г) верхня порожниста вена.

ІV. Домашнє завдання

Категорія: Біологія | Переглядів: 3444 | Додав: Маряна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: